سرفصل محتوا
وقتی ازدواج کنم، حتما زندگی خوبی با همسرم میسازم. هیچ وقت دعوا نمیکنم، همیشه و هر جا کنارش میمونم و قول میدم تا آخر عمرم مثل روز اول دوسش داشته باشم! اما الان دائم داریم باهم دعوا میکنیم، اصلا نمیدونم این مشکلات از کجا شروع شد و…
اگر این جملات بالا یا جملات مشابه آن را پیش از ازدواجتون برای خود و اطرافیانتان گفتید و اکنون به زندگی زوجی یک نواخت دچار شدهاید و مدام گذشته و حال خود را با یک دیگر مقایسه میکنید، باید بگویم نه تصورات قبلی اشتباه بوده و نه یک نواختی امروز! شما صرفا پیش از ازدواج خود برای ازدواج آیندهتان جزیرههای خوشبختی زیادی بدون آگاهی دقیق از حقیقت ازدواج ترسیم کردهاید و اکنون به متفاوت بودن تصورات با زندگی حقیقی پی بردید؛ پس برای کنترل اوضاع و پیشگیری از مشکلات احتمالی در آینده زوج درمانی میتواند به شما کمک میکند.
زوج درمانی چیست؟
زوج درمانی، یکی از زیرشاخههای مشاوره خانواده است که به زوجین کمک میکند مشکلات، تعارضات، نقاط مثبت و منفی رابطه خود را به کمک مشاور متخصص شناسایی کنند و در جهت بهبود و افزایش رضایت از رابطه خود گام بردارند.
در جلسه مشاوره زوج درمانی، مشاور چه موضوعاتی را مورد حل و بررسی قرار میدهد؟
معمولا زوجینی که به مشاوره زوج درمانی مراجعه میکنند، نتوانسته اند اختلافات زناشویی خود را مدیریت کنند، از جمله اختلافات زناشویی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ناتوانی زوج در شکلدهی و ادامه دادن یک گفتوگوی همدلانه
- عدم ابراز یا ابراز اشتباه هیجانات خود
- مشاوره اختلالات جنسی
- عدم استفاده به موقع از مهارتهای حل مسئله
- قدرت طلبی و نبود انعطاف در برخورد با یکدیگر
- عدم شناخت کافی زوجین از یکدیگر
- و…
در صورتی که زوجین نتوانند اختلافاتشان را مدیریت کنند، باید از مشاوره ازدواج و مشاوره زوج درمانی استفاده کنند. هرچه مراجعه به مشاور یا زوج درمانگر را عقب بیندازند، مشکلات عمیقتر و بازسازی و مدیریت مجدد آن سختتر خواهد شد.
هدف از زوج درمانی چیست؟
زمانی که در رابطه زوج نوعی تعارض دیده شود، یعنی با اینکه زوج به یک دیگر علاقه دارند اما در جهت حل مسئله خود مقاومت نشان میدهند بهتر است به مشاوره زوج درمانی مراجعه کنند. در جلسه زوج درمانی، مشاور برای رسیدن به اهداف زیر زوجین را آموزش میدهد:
- تمرین گوش دادن همدلانه
- آموزش نحوه اعتراض کردن و یا ایراد گرفتن به یک دیگر
- آموزش حل مسئله به زوجین و از بین بردن تعارضات
- آموزش نحوه گفتوگو و بیان انتظارات ناگفته به یک دیگر برای کاهش سوتفاهمها
- توجه و تامین نیازهای اساسی برای رابطه جنسی، صحبت در رابطه با نیازها و آموزش به اشتراک گذاشتن نیازهای فکری و عاطفی با یکدیگر.
فواید و مزایای مراجعه به مشاوره زوج درمانی چیست؟
زوجین بسیاری هستند که زمانیکه به مسئلهی حادی برمیخورند تازه به فکر مراجعه به مشاور میافتند. تا جایی که ممکن است مسئله آنقدر حاد شده باشد که برای مشاوره طلاق و جدایی به مشاور مراجعه کنند, اما باید بدانیم که مراجعه به مشاوره و زوج درمانی در هر دورهای از رابطه میتواند مزایایی به همراه داشته باشد از جمله:
- پس از شناسای مسئله، نقش زن و مرد در بروز و حل مشکلات مشخص میشود
- اهداف مشترک میان زوج برقرار میشود
- ارزش و سهم هر فرد در رابطه زوج مشخص میشود
- الگوهای مضر در رابطه شناسایی میشود
- با انجام تمریناتی در جلسه درمان راههای جدید برای برقراری ارتباط با شریک زندگی روشن میشود
- ارتباط صمیمانه تر و بازسازی اعتماد میان زوج برقرار خواهد شد
- مرزهای سالم در رابطه مجددا شکل میگیرد
- کاهش پریشانی و تعارضات در رابطه
چه زمانی باید به زوج درمانگر مراجعه کنیم؟
هر زمان دو نفر وارد ارتباط عاطفی با یکدیگر شوند و پس از مدتی تعارض، پریشانی و حال بد و یا با بیاعتمادی نسبت به یکدیگر مواجه شوند، برای پیشگیری از بروز مشکلات وسیعتر باید به مشاور زوج درمانی مراجعه کنند؛ علاوه بر نکات گفته شده مراجعه به زوج درمانگر برای موارد زیر نیز امکان پذیر میباشد:
- بازسازی اعتماد پس از خیانت
- غلبه بر تروما و ضربههای موجود
- وارد شدن به یک مرجله جدید از زندگی مانند پدر یا مادر شدن و…
- افزایش آگاهی و رشد مهارت های زندگی
- تجربه سوگ و از دست دادن عزیز
- بازسازی و ارتقای رابطهی کنونی
- حل کردن تعارضات به کمک شخص ثالث
- کمک به خانواده های ترکیبی و فرزندخواندگی
تکنیکهای موثر در زوج درمانی چیست؟
- گوش دادن انعکاسی :گوش دادن انعکاسی یک تمرین بسیار خوب برای زوجین است و در این تمرین هر یک از زوجین به ترتیب شنونده میشود. در این صورت زوج مهارتهای ارتباطی سالم و مهارت حل تعارض را به خوبی تمرین میکند.
- روش گاتمن
با استفاده از روش گاتمن در زوج درمانی، صمیمیت و محبت بین زوجین ارتقا پیدا میکند. در واقع به کمک این روش زوجین نحوه درک کردن یک دیگر و گفتوگو در آرامش را تمرین میکنند؛ همچنین زوج درمانگر به زوجین یاد میدهد که چطور نقشه های عاشقانه بسازند که با طرح نگرانی ها، استرسها، شادیها و امیدهای همسرشان در مورد دنیای او اطلاعات به دست آورند و به یک دیگر احترام بگذارند. - روایت درمانی
در این روش تلاش میشود مسائلی که موجب نگرانی میشوند بیرون کشیده شود و مشکل از شخص جدا تعریف شود. در این صورت درمانگر از شما میخواهد مشکلات خود را به صورت داستان بیان کنید، سپس به شما کمک میشود تا قسمت های منفی داستان را مجدد بنویسید؛ در نتیجه این باز نویسی داستان، شما دیدگاه جدیدی در مورد وضعیت خود به دست میآورید. - زوج درمانی با تمرکز احساس
به کمک این روش پاسخ های عاطفی کلیدی شما شناسایی و تشویق میشود. در این صورت است که با تمرین به کار بردن پاسخ های عاطفی به موقع پیوند عاطفی شما و همسرتان افزایش پیدا میکند و تعاملات مثبت در شما کل میگیرد.
بهترین مشاور زوج درمانی کیست؟
زوج درمانگران سهم بسیاری در ایجاد و بهبود یک رابطه زوجی را دارند. آنها با درک کردن مراجع خود و حس همدلی به زوجین کمک میکنند برای رابطه خود بهترین تصمیم را بگیرند. اگر ازدواج کردید و زندگیتان با جزیرههای ساخته شده در ذهنتان تفاوت دارد، بهتر است برای ترمیم رابطه خود و ارتقای آن به مشاور خانواده و زوج درمانگر مراجعه کنید. هر یک از زوج درمانگران از رویکرد منحصر به فردی استفاده میکنند. با مطالعه ابتدایی هر رویکرد زوج درمانی شما میتوانید آگاهی ابتدایی در مورد هر کدام به دست آورید و با بررسی رزومه و سابقه مشاور مد نظر، بهترین مشاور در آن حیطه را شناسایی کرده و برای ارتقا و بهبود رابطه خود به مشاور مراجعه کنید.
بهترین مشاوره زوج درمانی در شیراز
از آنجا که انتخاب یک زوج درمانگر متخصص و مجرب تاثیر بسزایی در روند بهبودی رابطه ی شما خواهد داشت حتما در انتخاب مشاوره خود دقت لازم را به عمل آورید ، لازم به ذکر است که مرکز تخصصی مشاوره و نوروفیدبک اندیشه سلامت و به عنوان اولین و مجهزترین مرکز مشاوره و نوروفیدبک در شیراز و جنوب کشور با بهره گیری از متخصصین و مشاورین نام آشنا در زمینه زوج درمانی و مشاوره خانواده و ازدواج میتواند در این راه پر پیچ خم همیار و همراه شما باشد.