مرکز مشاوره و نوروفیدبک اندیشه سلامت

اختلال مو کندن یا تریکوتیلومانیا

5 تا از بهترین راه های درمان اختلال مو کنی یا تریکوتیلومانیا

اگر شما هم کندن مو از قسمت‌های مختلف بدن مانند موی سر، مژه‌ها، ابروها، ریش یا سبیل را تجربه می‌کنید، اگر نمی‌توانید با میل به کندن موها مقابله کنید و این موضوع باعث خجالت، کاهش اعتماد به نفس و کناره‌گیری شما از اجتماع شده است، به احتمال زیاد به اختلال مو کندن یا تریکوتیلومانیا مبتلا هستید اختلال کو کنی یا تریوکوتیلامانیا به یک اختلال بسیار شایع در جوامع امروز تبدیل شده است که ریشه در استرس دارد و میبایست به صورت ریشه درمان گردد و نمیتوان با استفاده از قرص و دارو این اختلال را به صورت دائمی و ریشه ای بهبود بخشید در این مقاله به صورت کامل به اختلال مو کنی و بهترین راه های درمان اختلال مو کنی یا تریکوتیلامانیا پرداخته ایم پس با ما همراه باشید.

اختلال مو کندن یا تریکوتیلومانیا چیست؟

تریکوتیلومانیا یا اختلال مو کنی ، یک اختلال و رفتار وسواس‌گونه و گاهی ناخودآگاه می‌باشد که فرد مبتلا به آن، به صورت کنترل‌ناپذیر به کندن موهای بدن خود می‌پردازد این اختلال به صورت جدی بر وضعیت روانی، کیفیت زندگی و اعتماد به نفس شخص درگیر تاثیرگذار است. گاهی اختلال مو کنی، منجر به تاسی بخش‌هایی از بدن می‌گردد که این موضوع خود، یکی از دلایل دیگر برای تشدید اضطراب در مورد این اختلال میگردد .

علائم وسواس موکنی چیست؟

اختلالات روانشناختی علائم تقریبا مشابهی دارند و ممکن است بعضا علائم اختلال مو کنی و یا استرس و اضطراب مشابه هم باشند پس بهتر است قبل از اقدام به هرگونه درمانی با انجام تست نقشه مغزی QEEG که بهترین روش تشخیصی اختلالات روانشناختی حال حاضر دنیا میباشد از داشتن هرگونه اختلال اطمینان حاصل کنید و با استفاده از نتیجه تست بهترین راه را برای درمان خود انتخاب کنید.

برخی از علائم مشترک در افراد مبتلا به وسواس مو کنی به شرح زیر میباشند:

  •  تکرار توقف‌ناپذیر کندن موها، که به ریزش مو یا تاسی بخش‌هایی از بدن منجر شود.
  • استرس و اضطراب شدید
  • ایجاد احساس رضایت پس از کندن مو ها
  • کندن پوست دست ، ناخن جویدن و گاز گرفتن لب ها
  • تلاش مکرر برای متوقف کردن این رفتار و شکست در آن.
  • پی بردن به این موضوع که کندن مو بر زندگی روزمره‌تان تاثیر منفی گذاشته، یا آن را مختل نموده است.
  • مخفی کردن کندن مو و سعی بر انجام آن در تنهایی

درمان اختلال می کنی

انواع اختلال مو کندن یا تریکوتیلومانیا

بعضی افراد مبتلا به تریکوتیلامانیا، کندن مو را به صورت عمدی و متمرکز انجام می‌دهند، مثلاً گمان می‌کنند مویی که می‌کنند در جای مناسب نیست یا با موهای اطرافش تفاوت دارد اما بعضی دیگر بدون فکر کردن و به شکل خودکار به کندن موهای خود می‌پردازند.

دلایل به وجود آمدن اختلال مو کنی:

دلایل مشخص و تاییدشده‌ای برای این اختلال وجود ندارد. به گفته‌ی محققان و پزشکان، حدس زده می‌شود که این اختلال نیز تحت‌تاثیر ترکیبی از ژنتیک و محیط رخ می‌دهد.

  • ژنتیک: تریکوتیلامانیا ممکن است به دنبال جهش‌های دی‌ان‌ای رخ دهد. هرچند برای مطمئن شدن از تاثیر ژنتیک و پیشینهی خانواده در بروز این بیماری، نیاز به تحقیقات بیشتر و جدیتری وجود دارد.
  •  تغییرات در مغز یا هورمون‌ها: افراد دارای تریکوتیلامانیا، معمولاً دچار تغییراتی در ساختار مغز یا تغییرات شیمیایی می‌شوند.
  •  مکانیسم مقابله: برای بسیار از افراد، کندن مو، یک مکانیسم مقابله با استرس و اضطراب و یا از روی سر رفتن حوصله می‌باشد. بعضی نیز به کندن مو اعتیاد پیدا کرده و نمی‌توانند آن را متوقف کنند.

اختلال مو کنی همچنین یک وضعیت روانی است که گاهی تحت تاثیر سایر بیماریهای روانی مانند افسردگی، وسواس، اضطراب، اوتیسم و یا ADHD ظاهر میشود. این بدین معنا نیست که تمام افراد دارای این بیماریها، اختلال مو کنی را تجربه میکنند. دلایل شروع تریکوتیلومانیا ممکن است چیزهای ساده ای باشد، مانند:

  • احساس لذت از لمس مو در میان انگشتان
  • احساس لذت از کشیده شدن و کندن مو از سر یا قسمتهای دیگر بدن
  • احساساتی مانند خجالت، خشم، استرس و بیحوصلگی

بهترین راه های درمان اختلال مو کنی یا تریکوتیلومانیا چیست؟

برای یافتن بهترین راه درمان اختلال مو کنی یا تریکوتیلومانیا نیاز است که متخصصین مربوطه به صورت ریشه ای عوامل به وجود آمدن این اختلال را بررسی کنند تا بتوان بهترین راه درمانی را انتخاب کرد یکی از بهترین راه های تشخیص این اختلال و اختلالات روانشناختی مشابه تست نقشه مغزی QEEG میباشد چرا که در تست نقشه مغزی متخصص علوم اعصاب یک نقشه کامل رنگی از عملکرد امواج مغزی فرد مبتلا دریافت کرده و میتواند به صورت ریشه ای دلایل به وجود آمدن این اختلال را تشخیص داده و بهترین راه درمان اختلال مو کنی را به شما پیشنهاد کند چرا که در بسیاری از موارد دلیل به وجود آمدن اختلال مو کنی وسواس فکری عملی و یا اضطراب میباشد پس حتما قبل از اقدام به هرگونه درمانی با دادن تست نقشه مغزی زیر نظر یک متخصص مجرب از وجود این اختلال آگاه شوید.

معمولاً متدهای تراپی برای درمان این اختلال شامل موارد زیر می‌شود:

  • درمان با نوروفیدبک

از آنجا که اختلال کندن مو نوعی وسواس عملی میباشد و ریشه در استرس و اضطراب دارد روش درمانی نوروفیدبک با تنظیم درست امواج مغزی و از بین بردن علائم استرس و اضطراب و وسواس این اختلالبهرا صورت ریشه ای و دائمی رفع میشود لازم به ذکر است که روش درمانی نوروفیدبک به صورت همزمان میتواند چندین اختلال را درمان کند و امواج مغزی فرد را از نو تنظیم کند.

  • درمان رفتار شناختی:
    در این روش، فرد به آرامی از الگوهای رفتاری و فعالیت‌هایش آگاه شده و آن‌ها را زیر نظر می‌گیرد. مرحله‌ی بعد تلاش برای شکستن این عادات می‌باشد. در این متد یک رفتار مخرب و منفی، با یک عادت مثبت جایگزین می‌شود. همچنین از فرد مبتلا خواسته می‌شود تا:
    – یک گزارش از بروز اختلال در طول روز تهیه کند.
    – در موقعیت‌هایی قرار بگیرد که کندن مو را تشدید می‌کند و سعی بر مقابله کند.
    – کندن مو را با کارهای دیگری، مثلاً فشردن توپ استرس جایگزین کند.
  •  درمان‌های گروهی و حمایتی:
    گروه‌های حمایتی و درمان‌های گروهی نیز برای اختلال مو کنی، مفید واقع شده‌اند. همچنین حمایت روحی و روانی خانواده و دوستان نیز در درمان این اختلال میتواند موثر باشد. در سطون زیر، چند روش و نکته آورده شده است که اگر از این اختلال رنج می‌برید و به دنبال آن هستید تا خودتان تا حدودی از شدتش کم کرده و بهبود پیدا کنید، بهتر است راه‌های زیر را امتحان نمایید:
  • درمان های خانگی
  • فشردن توپ استرس یا چیزهایی شبیه به آن.
  •  دست خود را مشت کرده و عضلاتتان را منقبض کنید.
  • یک‌ کلاه تنگ پوشیده یا دستمال‌سر ببندید.
  • یک‌ کلمه یا عبارت را مدام و بلند تکرار کنید تا اشتیاق و میل به کندن مو از بین برود.
  • برای رهایی از تنش و اضطراب، دوش بگیرید.
  • تکنیک‌های تنفس و تنفس عمیق را تمرین کنید.
  • ورزش کنید.
  • موهای خود را کوتاه نگه دارید.

اختلال مو کنی

بهترین زمان درمان اختلال مو کنی:

بهتر است در صورتی که علائم اولیه‌ی کندن مو ظاهر شدند، به روانشناس و تراپیست مراجعه کنید چرا که این اختلال ریشه در اختلالات اضطرابی دارد . در صورتی که میل به مو‌ کنی در شما افزایش یافته، یا تشدید شده است و علی‌رغم تلاش‌هایتان برای متوقف کردن آن، نمی‌توانید از کندن موهای خود دست بردارید، بهتر است پیش از آن‌که این اختلال تاثیر جدی بر زندگی روزمره و روابط شما بگذارد یک روش درمانی مناسب را انتخاب کنید. چرا که با گذشت و زمان و طولانی‌تر شدن این اختلال، از بین بردن و کاهش علائم آن سخت‌تر می‌گردد و فرد مدت زمان طولانی‌تری را برای درمان عادات خود طی خواهد کرد.

درمان اختلال مو کنی در شیراز 

لازم به ذکر است با وجود متخصصین مرکز اندیشه سلامت نیازی نیست نگران درمان اختلال کندن مو یا تریکوتیلومانیا چرا که گروه تخصصی اندیشه سلامت از تشخیص دقیق تا درمان با بروز ترین تکنیک ها و متد های روز دنیا در کنار شما عزیزان خواهد بود مرکز مشاوره و نوروفیدبک اندیشه سلامت اولین و مجهزترین مرکز مشاوره و نوروفیدبک در شیراز و همچنین جنوب کشور میباشد که از سال 90 تا کنون با کادری مجرب و متخصص مشغول به ارائه خدمات با بالاترین سطح کیفی به شما هموطنان میباشد.

 

5/5 - (5 امتیاز)
به اشتراک بگذارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *