سرفصل محتوا
در این مقاله قصد داریم تا به صورت دقیق و اصولی علایم ADHD و بهترین راه های درمان اختلال بیش فعالی ADHD را بررسی کنیم پس اگر فردی هستید که احساس میکنید خود یا اطرافیانتان دچار بیش فعالی ADHD هستند و در پی راهی موثر پایدار و همیشگی برای درمان اختلال بیش فعالی ADHD در کودکان و بزرگسالان هستید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
بیش فعالی یا ADHD چیست؟
اختلال ADHD که مخفف اصطلاح انگلیسی: (Attention – deficit/ Hyperactivity Disorder) میباشد به افرادی گفته میشود که به گونهای عجیب فعال، بیقرار و شتابزدهاند. کودکان ، نوجوانان و حتی بزرگسالان در این اختلال نمیتوانند با فرد مقابل تماس چشمی برقرار کنند و علاوه بر آن، آنها نمیتوانند توجه خود را متمرکز نمایند و در فعالیتهایی چون گوش دادن، تمرکز بر امور و یادآوری مسائل، و خیلی از مسایل روزمره مشکل دارند و همچنین دچار حواسپرتی، بیتوجهی، تکانشگری و فعالیت بیش از حد میباشند و معمولاً در پیگیری و به اتمام رساندن کارها و امورات خود دچار مشکل گردیده و در دوستیابی و حفظ دوستان خود به مشکلات متعددی برمیخورند.
اختلال ADHD یا بیش فعالی بیشتر با سه نشانه اصلی تعریف میگردد این سه نشانه عبارتند از نقص توجه، فعالیت زیاد و تکانش گری که هر کدام از این موارد علایم و نشانه های خود را دارد که در ادامه به آنها میپردازیم اختلال بیش فعالی ADHD به طور اساسی با تست نقشه مغزی QEEG و در برخی موارد با اظهارات خود فرد یا پدر مادر او قابل تشخیص میباشند و لازم به ذکر است که اگر در کودکی فرد این اختلال درمان نگردد در بزرگسالی هم ادامه پیدا میکند و موجب مشکلات فردی متعددی در زندگی فرد مبتلا به ADHD میگردد.
علائم و نشانههای بیش فعالی از نوع (نقص توجه و تمرکز)
افرادی که در تشخیص ADHD در طبقهبندی نوع اول یعنی ” نقص توجه و تمرکز ” قرار میگیرند معمولاً دچار علائم زیر میباشند:
- داشتن مشکل در گوش دادن به اشخاص، حتی زمانی که شخص به طور مستقیم مورد خطاب قرار میگیرد.
- مشکل در توجه به جزئیات و بروز اشتباهاتی که از بیدقتی ناشی میگردد.
- داشتن مشکل در توجه دائم به هنگام بازی یا کار.
- داشتن مشکل در به پایان رساندن کارها، تکالیف و یا امور خستهکننده.
- داشتن مشکل در نظم بخشیدن به فعالیتها.
- داشتن مشکل در انجام دادن کارهایی که مستلزم فعالیت ذهنی مستمر میباشند مثل انجام تکالیف مدرسه.
- داشتن مشکل در حفظ اموال، اسباببازی و وسایل مدرسه.
- به سرعت دچار حواسپرتی شدن.
- داشتن مشکل در به خاطر آوردن مطالب.
علایم بیش فعالی ADHD از نوع (شتاب زدگی)
کودکانی که دچار بیشفعالی از نوع شتاب زدگی هستند معمولاً رفتارهای شتابزده دارند، آنها اشتیاق زیادی برای صحبت کردن و فعالیت دارند و تحت هیچ شرایطی نمیتوانند خود را مهار نمایند و پزشکان برای تشخیص این اختلال سه علامت اصلی را مشخص کردهاند:
- برای پاسخ دادن به پرسشها عجله دارند و صحبت والدین، مربی و یا دیگران را دائماً قطع میکنند.
- صحبت دیگران را قطع کرده و خود را به فعالیتهای دیگران تحمیل میکنند.
- صبر نمیکنند تا نوبتشان برسد.
علایم بیش فعالی از نوع (تگانشگری)
افرادی که در تشخیص ADHD در طبقهبندی نوع ” تکانش گری ” قرار میگیرند معمولاً دچار علائم زیر میباشند:
- در کنترل، بازداری و جلوگیری از عمل، ناتوان میباشند.
- بدون تفکر، تأمل و ملاحظه، دست به عمل میزنند.
- بدون پیشبینی، برنامهریزی و توجه به پیامدهای آن اقدام به انجام کار میکنند.
- احساس عمل آنی و خودبهخودی دارند.
چگونه متوجه شویم که فرزندمان دچار بیش فعالی است؟
با علایم گفته شده در این مقاله میتوانید تا حد قابل توجهی پی ببرید که آیا کودک شما بیش فعالی دارد یا خیر اما اگر به دنبال روشی مطمئن و دقیق در جهت تشخیص بیش فعالی یا دیگر اختلالات روانشناختی هستید تست نقشه مغزی QEEG بهترین روش تشخیصی اختلالات روانشناختی در دنیا میباشد.
تست نقشه مغزی چیست ؟ (برای توضیحات بیشتر کلیک کنید)
علایم بیش فعالی را در حوضه های مختلف اجتماعی میتوان تشخیص داد این نشانهها و علایم میتواند به 6 دسته یا حوزه تقسیم گردد:
حوزه رفتاری: که در آن کودک دارای دامنه توجه کوتاه، حواسپرتی، تحریکپذیری فراوان، کنترل ضعیف تکانه، ویرانگری و اختلالگری میباشد.
حوزه شناختی: که در آن کودک به طور نسنجیده با خود به صحبت میپردازد، هوش پایینتر از حد متوسط دارد، به پیشبینی پیامدهای رفتاری خود در آینده نمیپردازد و از وجدان کافی برخوردار نمیباشد.
حوزه اجتماعی: که در آن کودک با همسالان خود ارتباط ضعیف برقرار میکند، از فرمانها سرپیچی میکند. به اعمال پرخاشگری، دروغگویی و دزدی مبادرت میورزد، غیر مؤدبانه صحبت میکند، دارای خویشتنداری ضعیف و خطرپذیری زیاد است و در حل مسائل اجتماعی دارای مهارت پائینی است.
حوزه تحصیلی: در آن کودک به دلیل بهره هوشی کم، موفقیت تحصیلی اندکی را تجربه میکند و در یادگیریهای خاص (از جمله، ریاضی، دیکته نویسی و نوشتن و …) دچار ناتوانی میباشد.
حوزه هیجانی: در آن کودک از اعتمادبهنفس پائینی برخوردار است، به راحتی ناکام میشود، در کنترل هیجانات خود ضعف دارد، برانگیختگی قابل توجهی دارد (زود جوش میآورد یا عصبانی میشود)، دارای خلقوخوی متغیر میباشد و همچنین بعضاً دچار افسردگی میگردد.
حوزه فیزیکی: در آن کودک دچار اختلال در رشد استخوانها میگردد، گاهی دچار شبادراری و بیاختیاری در دفع ادرار و مدفوع میشود، به عفونتهای شدید تنفسی و آسم، ورم متناوب گوش، بدشکلیهای جزئی بدن و افزایش حساسیتهای متناوب آلرژیکی مبتلا میگردد. چرخه خواب او معیوب میگردد و دچار اختلالات خوابی از جمله کم خوابیدن میشود، در هماهنگی حرکتی دچار ضعف میشود، بعضاً تحمل درد در اغلب آنها، بسیار زیاد است و در نهایت عملکرد دستگاه عصبی مرکزی آنها دچار اختلال میشود که کاهش واکنشهای بهنگام را در پی دارد (تأخیر در انجام به موقع دستورات مغزی).
اگر در خود یا اطرافیانتان حداقل 6 تا از این علایم را مشاهده کردید شما به اختلال بیش فعالی adhd مبتلا هستید و حتما به فکر راهی برای درمان و رهایی از این اختلال باشید در ادامه بهترین راه های درمان بیش فعالی adhd را بررسی خواهیم کرد.
راه های درمان بیش فعالی adhd چیست؟
تا به امروز برای درمان بیش فعالی راه های زیادی پیشنهاد شده است نظیر رفتار درمانی ، دارو درمانی ، نوروفیدبک ، که هر یک نیاز به نوضیحی جامع تر دارد در ادامه با ما همراه باشید تا این روشهای درمانی را باهم مقایسه کنیم و یک نتیجه گیری مطلوب داشته باشیم.
درمان بیش فعالی با رفتار درمانی:
اگر بخواهیم به طور خلاصه رفتار درمانی را توصیف کنیم در واقع نوعی بکارگیری تکنیک های رفتاری مناسب است که توسط متخصص روانشناسی در فرد بیش فعال بکار گرفته میشود که این تکنیک ها باعث میشود فرد بیش فعال عادت های رفتاری خود را تغییر دهد و دیگر عادات قبلی خود را تکرار نکند و به نوعی بیش فعالی او درمان شود جهت دریافت نوبت برای رفتاردرمانگر متخصص و مجرب در شیراز میتوانید اینجا کلیک کنید.
درمان بیش فعالی با نوروفیدبک:
نوروفیدبک در واقع نوعی روش آموزشی است که با تنظیم امواج مغزی به فرد کمک می کند که امواج خود را به خود تنظیمی برساند و از آنجا که تمام عملکرد و رفتار های ما از مغز ناشی میگردد پس در نتیجه تنظیم امواج مغزی باعث بهبود عملکرد و رفتار های ما میشود این روش درمانی در اروپا و امریکا به نوعی بهترین روش درمان بیش فعالی شناخته شده و مورد تایید (FDA) آمریکا میباشد چرا که عوارض جانبی ندارد و بر خلاف دارو درمانی روشی همیشگی و پایدار برای درمان بیش فعالی یا نقص توجه وتمرکز است.
نوروفیدبک چیست؟ (برای توضیحات بیشتر کلیک کنید)
درمان بیش فعالی با قرص و دارو :
استفاده از دارو در درمان بیش فعالی در واقع به نوعی است که تا حدودی علایم بیش فعالی را کاهش می دهد اما درمان قطعی صورت نمی پذیرد و سریعا بعد از قطع دارو ها علایم در فرد بازمیگردد و با توجه به عوارض جانبی و وابستگی به این نوع دارو ها روش مناسبی برای درمان بیش فعالی به شمار نمیرود، با این وجود شما می توانید در این ویدیو تفاوت ومقایسه دارو درمانی و نوروتراپی را از زبان دکتر هلاکویی مشاهده کنید.
درمان بیش فعالی در اولین و مجهزترین مرکز نوروفیدبک در شیراز
در این مقاله تلاش ما بر بالا بردن آگاهی شما در جهت تشخیص و درمان اختلال بیش فعالی ADHD می باشد ، امروزه در تمام دنیا افراد زیادی از این اختلال رنج میبرند اما خوشبختانه با پیشرفت روز افزون علم و تکنولوژی دیگر جای نگرانی نیست و شما میتونید از کمک متخصصان مجرب جهت رفع این اختلال بهره ببرید . لازم به ذکر است که مرکز مشاوره و نوروفیدبک اندیشه سلامت با بیش از 15 سال سابقه درخشان در زمینه روانشناسی و علوم اعصاب و به عنوان بنیان گذار درمان های نوروفیدبک در شیراز و جنوب کشور میتواند با بهره گیری از بروز ترین دستگاه های روز دنیا و همچنین متخصصین مجرب از تشخیص تا درمان در کنار شما عزیزان و همشهریان در شهر شیراز باشد.